Over Dyslexion

Wij zijn de uitgeverij in 2013 gestart nadat ik op een boekenmarkt in Bredevoort in aanraking kwam met het lettertype Dyslexiefont van Christiaan Boer. Enkele jaren daarvoor was ik met mijn eigen uitgeverij van grote letter boeken begonnen omdat ik graag voor mezelf wilde werken en niet meer voor de baas, die in mijn ogen geen gevoel met het mooie boekenvak had. Daarnaast heb ik altijd de gedrevenheid gehad om iets te betekenen voor andere mensen met mooie boeken maken.

Op die boekenmarkt in zonnig augustus 2013 stond ik met mijn kraampje opgesteld en vlak voor openingstijd stelde iemand mij de vraag die ik al vaak had gehoord of grote letters ook hielpen bij kinderen met dyslexie. Het antwoord is β€˜nee’ omdat een dyslect geen slecht gezichtsvermogen heeft, maar een hele andere handicap – of uitdaging, zoals ik het liever noem – heeft dan iemand met een visuele beperking.

Tot mijn verbazing vroeg de betreffende persoon vervolgens of ik wel eens had gehoord van het dyslectische lettertype dat laatst in de krant stond. Die had ik dus gemist en hij zei dat hij het wel even ging opzoeken en weg was hij. Oh, interessant, maar ik rekende nergens op; ik ging met mijn grote letter boeken stand aan de slag.

Enige tijd later overhandigde hij me een notitieblaadjes waarop de naam van Christiaan Boer en zijn letter stond en ik wist toen al dat ik zomaar een enorm cadeau had gekregen. Want immers als het zou werken dan was het een mooie kans om mijn bedrijf uit te breiden.

Uit ervaring thuis ben ik bekend met de problematiek van dyslexie, mijn vrouw en oudste dochter zijn behoorlijk dyslectisch en ik heb het lettertype eerst met hen getest. En het werkte! Ik heb toen onmiddellijk Christiaan gebeld die wel openstond voor een echte uitgever die wat met zijn letter wilde gaan doen. Sindsdien werken we samen: hij met zijn digitale letter verkoop via Dyslexiefont.com en wij in de papieren boeken met Uitgeverij Dyslexion! Dankjewel Chris!

Na een aantal verschillende werkplekken voeren we nu het bedrijf vanuit het mooie landelijke Wijhe, in een oud landhuis Wijhezicht, dat in het verleden o.a. het gemeentehuis van Wijhe was. Samen met mijn oudste dochter Beatrijs en collega Ruud maken we jaarlijks ongeveer 60 nieuwe titels in het dyslexiefont. We nemen de rechten over van goedlopende bekende titels en auteurs om er onder licentie een mooi boek van te maken waarmee we het leesplezier van kinderen met een dyslectische uitdaging proberen te behouden. Want lezen is zo belangrijk voor je ontwikkeling als persoon dat dit echt gedaan moet worden!

Met hartelijke groet,

Werner Bartelds